Metin Veri Türü Giriş Maskesi Özelliği Access

Bir alana bilgi girişi yaparken kullanıcının bilgi girmesine yardımcı olmak ve sınırlama getirerek yanlış bilgi girilmesini önlemek için oluşturulan bir özelliktir. Giriş maskesi bazı karakterler kullanılır.
0 karakteri :  Sadece sayı girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunludur.Ne kadar sıfır (o) kullanırsa o kadarda sayı girilmek zorundadır.
Yukarıdaki gibi Telefon alanındaki metin türünün giriş maskesine üç sıfır yazalım .

Sayı dışında başka karakter giriş yapılamaz.Bilgi girişi yaparken 3′den az sayı girildiği zaman yukarıdaki gibi uyarı mesajı alınır.
giriş maskesi belli formatlar oluşturabiliriz.Mesela telefon numarası yazılırken (333)-(333-33-33) gibi bir formatta yazılmasını istiyorsak giriş maskesine aşağıdaki gibi yazılmalıdır.Aynı zamanda kullanıcının telefon numarasını eksik girmemesi sağlanmış olur.
çalıştıralım. 
9 karakteri :  Sadece sayı girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunlu değildir.Ne kadar dokuz (9) kullanırsa en fazla  o kadar sayı girilebilir.Boş bırakılabilir veya giriş maskesinde kullanılan karakterden daha az karakter girişi yapılabilir.
Aşağıda gözüktüğü gibi 9 kullanıldığı için eksik yazılabilir. 
L karakteri :  Sadece harf girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunludur.Ne kadar L kullanırsa o kadarda harf girilmek zorundadır.
Yukarıdaki gibi Kod alanındaki metin türünün giriş maskesine 5 tane L yazalım . 
Harf dışında başka karakter giriş yapılamaz.Bilgi girişi yaparken 5′den az sayı girildiği zaman yukarıdaki gibi uyarı mesajı alınır.
? karakteri :  Sadece harf girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunlu değildir.Ne kadar soru işareti (?) kullanırsa en fazla  o kadar harf girilebilir.Boş bırakılabilir veya giriş maskesinde kullanılan karakterden daha az karakter girişi yapılabilir.

çalıştıralım. 
A karakteri :  Harf veya sayı girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunludur.Ne kadar A kullanırsa o kadarda harf veya sayı girilmek zorundadır.

 
Harf dışında başka karakter giriş yapılamaz.Bilgi girişi yaparken 5′den az sayı girildiği zaman yukarıdaki gibi uyarı mesajı alınır. 
 
a karakteri :  Harf veya sayı girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunlu değildir.Ne kadar a kullanırsaen fazla  o kadar harf veya sayı girilebilir.Boş bırakılabilir veya giriş maskesinde kullanılan karakterden daha az karakter girişi yapılabilir. 
 

 
& karakteri :  Herhangibir karakter girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunludur.Ne kadar & kullanırsa o kadarda karakter girilmek zorundadır.

Bilgi girişi yaparken 5′den az karakter girildiği zaman yukarıdaki gibi uyarı mesajı alınır.  
 
C karakteri :  Herhangibir karakter girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunlu değildir.Ne kadar C kullanırsa en fazla  o kadar karakter girilebilir.Boş bırakılabilir veya giriş maskesinde kullanılan karakterden daha az karakter girişi yapılabilir. 
 

# karakteri :  Sayı ve boşluk karakterinin girilmesini sağlar.Bilgi girişi zorunlu değildir.Ne kadar # kullanırsa en fazla  o kadar karakter girilebilir.Boş bırakılabilir veya giriş maskesinde kullanılan karakterden daha az karakter girişi yapılabilir. 
 
çalıştıralım 
 
< karakteri : Kendisinden sonra gelen karakterleri Küçük harfle yazar.
> karakteri : Kendisinden sonra gelen karakterleri Büyük harfle yazar.
Yukarıdaki gibi ilk harften sonra büyük işareti kullanıldığı için ilk harf küçük diğerleri büyük harf olur.çalıştıralım. 
Mesela girilen ismin ilk harfinin büyük diğerlerinin küçük harf olması için giriş maskesine aşağıdaki karakterler yazılmalıdır.
 
çalıştıralım.